Αυτή η σελίδα είναι συμπληρωματική της προηγούμενης. Κάντε click για να επιστρέψετε.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Οι μπαταρίες καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο αυτοκίνητο;

Το αντίθετο – η ευρυχωρία και πολυμορφικότητα του εσωτερικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων. Είναι αλήθεια ότι απαιτούνται πολλές μπαταρίες για να εξασφαλιστεί μια ικανοποιητική απόσταση οδήγησης, αλλά βρίσκονται στο δάπεδο του αυτοκινήτου. Έτσι όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο, αλλά προσφέρουν επίσης ένα χαμηλότερο κέντρο βάρους συμβάλλοντας σε έναν εξαιρετικό χειρισμό του οχήματος. Ο ίδιος ο ηλεκτροκινητήρας εξοικονομεί πολύ περισσότερο χώρο συγκριτικά με συμβατικούς κινητήρες. Δεν απαιτείται ογκώδες κιβώτιο ταχυτήτων και οι ηλεκτροκινητήρες είναι αρκετά πιο μικροί από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.


Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να ανακυκλωθούν;

Η ανακύκλωση των μπαταριών έχει καθοριστική σημασία για τη βιομηχανία μας. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορούν να ανακυκλωθούν.


Ποιες επιλογές υπάρχουν για την επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών;

Όταν μια μπαταρία έχει φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής της στο αυτοκίνητο, η ανακύκλωση δεν είναι η μοναδική επιλογή. Οι μπαταρίες αυτές μπορούν να μετατραπούν σε συσκευές αποθήκευσης ενέργειας και έτσι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας παρατείνεται για πολλά χρόνια. Με άλλα λόγια, δίνουμε στις μπαταρίες μας μια δεύτερη ζωή.

 

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις μπαταρίες των PHEV (υβριδικών) αυτοκινήτων και σε αυτές των αμιγώς ηλεκτρικών BEV;

Ναι, υπάρχει. Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ως προς τη χωρητικότητα και τη σχεδίαση. Οι μπαταρίες PHEV έχουν μικρότερη χωρητικότητα και συνήθως βρίσκονται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, κάτω από τη δεύτερη σειρά καθισμάτων, καθώς το αυτοκίνητο πρέπει να συμπεριλάβει επίσης έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η σχεδίαση των μπαταριών BEV, που γενικά θυμίζει sketeboard, προέρχεται από τη θέση τους στο δάπεδο. Καθώς τα BEV δεν διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, η μπαταρία λογικά έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα.


Τι χωρητικότητα έχουν αυτές οι μπαταρίες;

Κύριος δείκτης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η αυτονομία με μία πλήρη φόρτιση (δηλ. αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση). Σήμερα η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία των μπαταριών PHEV είναι περίπου 50 km, ενώ αυτή των μπαταριών BEV είναι περίπου 300 χιλιόμετρα. Ωστόσο μέχρι το 2020 όταν το πρότυπο μοντέλο του VISION E θα λανσαριστεί ως αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής, η αυτονομία ανά φόρτιση θα είναι περίπου 500 km.

 

Ποιοι τρόποι υπάρχουν για τη φόρτιση μιας μπαταρίας και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους;

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος: σε έναν σταθμό ταχείας φόρτισης και σε μια κανονική οικιακή πρίζα. Σημεία ταχείας φόρτισης υπάρχουν για παράδειγμα σε εμπορικά κέντρα και επεκτείνονται στα πρατήρια καυσίμων και σε θέσεις μέσα στην πόλη.