Αυτή η σελίδα είναι συμπληρωματική της προηγούμενης. Κάντε click για να επιστρέψετε.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα ηλεκτρικό και ένα plug-in υβριδικό αυτοκίνητο;

Και οι δύο τύποι διαθέτουν υποδοχή φόρτισης, αλλά κατά τα άλλα έχουν ουσιαστικές διαφορές. Το plug-in υβριδικό, που ορισμένες φορές αποκαλείται επίσης PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), συνδυάζει έναν κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης με έναν ηλεκτροκινητήρα που φορτίζει από μια ηλεκτρική πρίζα και μέσω ανάκτησης ενέργειας κατά την οδήγηση. Ακόμα και τα PHEV μπορούν να κινηθούν αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η αυτονομία περιορίζεται σε 30 έως 50 χιλιόμετρα.

 

Μπορώ να φορτίσω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη βροχή;

Ναι, μπορείτε να φορτίσετε το ηλεκτρικό αυτοκίνητό σας στη βροχή χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ή βλάβης του αυτοκινήτου. Τόσο το αυτοκίνητο όσο και ο φορτιστής διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα προστασίας για αυτές τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα το ρεύμα δεν τροφοδοτείται μέχρι το βύσμα να συνδεθεί με ασφάλεια στην πρίζα και τόσο το αυτοκίνητο όσο και ο φορτιστής είναι σίγουρα ότι όλα είναι εντάξει.

 

Πόσο μακριά μπορώ να οδηγήσω τον χειμώνα;

Με κάθε γενιά των ηλεκτρικών οχημάτων η αυτονομία από μία φόρτιση βελτιώνεται. Η μελέτη του ŠKODA VISION E αναμένει μια αυτονομία έως 500 χιλιόμετρα, που επαρκεί για κανονικά ταξίδια χωρίς περιορισμούς. Όπως τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη κατανάλωση τον χειμώνα, έτσι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να χρησιμοποιήσουν περισσότερη ενέργεια σε κρύες συνθήκες.

 

Για πόσα χιλιόμετρα ή πόσες φορτίσεις κρατά η μπαταρία;

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας στα ηλεκτρικά οχήματα είναι πολύ μεγάλη. Η εμπειρία από χώρες όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται ευρέως, για παράδειγμα ακόμα και ως ταξί, δείχνει ότι οι μπαταρίες διατηρούν το 75 έως 90% της αρχικής χωρητικότητας ακόμα και μετά από 200.000 ή 300.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Επίσης με την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης το κόστος αντικατάστασης των μπαταριών μειώνεται ραγδαία. Οι μπαταρίες μπορούν να αντικατασταθούν με ανταλλακτικές μπαταρίες και αναπτύσσονται προγράμματα εγγύησης και σέρβις για τη διαχείριση αυτού του κόστους.


Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι επικίνδυνα σε περίπτωση ατυχήματος;

Όπως τα συμβατικά αυτοκίνητα έτσι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περνούν τα crash test με καλά αποτελέσματα. Οι μπαταρίες δεν κινδυνεύουν να εκραγούν σε περίπτωση ατυχήματος και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λειτουργούν χωρίς συμπλέκτη και χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων ή λάδι κινητήρα, που συνήθως προκαλεί πυρκαγιές μετά από ατυχήματα. Γενικά διαθέτουν πολύ λιγότερα εξαρτήματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο η πιθανότητα βλάβης. Οι μπαταρίες είναι πλήρως απομονωμένες από το υπόλοιπο αυτοκίνητο και σε περίπτωση ατυχήματος ολόκληρο το σύστημα αποσυνδέεται.