Αυτή η σελίδα είναι συμπληρωματική της προηγούμενης. Κάντε click για να επιστρέψετε.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Τι νόημα έχει να αγοράσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο αν δεν ακολουθώ τις τελευταίες εξελίξεις;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι με έναν ηλεκτρικό κινητήρα δεν θα επιβαρύνετε το περιβάλλον σας με θόρυβο ή εκπομπές καυσαερίων. Η ήσυχη λειτουργία και οι μηδενικές τοπικές εκπομπές καυσαερίων εξασφαλίζουν φιλικότητα προς το περιβάλλον. Στο μέλλον, η ηλεκτρική κινητικότητα θα προσφέρει πολλές νέες υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε για εσάς. Για παράδειγμα, η φόρτιση του αυτοκινήτου σας από την άνεση του σπιτιού σας δεν είναι μόνο βολική, αλλά επίσης φθηνότερη διότι οι ειδικές χρεώσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σημαίνουν ότι θα καταναλώνετε φθηνότερη ενέργεια για το αυτοκίνητο σας και για το σπίτι σας.

Πόσοι έμποροι θα πουλούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Στο τέλος όλοι οι έμποροί μας θα προσφέρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Καθένας από αυτούς τους συνεργάτες θα σας παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρική κινητικότητα και θα έχει τουλάχιστον ένα από τα μοντέλα στην έκθεση. Επίσης θα μπορούν να σας προσφέρουν ένα test drive με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. (Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ο έμπορος ενδέχεται να μην έχει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά επίσης plug-in υβριδικά μοντέλα.)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι επικίνδυνα σε περίπτωση ατυχήματος;

Όπως τα συμβατικά αυτοκίνητα έτσι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περνούν τα τυπικά crash test με καλά αποτελέσματα. Οι μπαταρίες δεν μπορούν να εκραγούν σε ένα ατύχημα. Επιπλέον, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να λειτουργούν επίσης χωρίς συμπλέκτη, κιβώτιο ταχυτήτων ή λάδι κινητήρα, που είναι τυπικές αιτίες πυρκαγιών σε μια σύγκρουση. Γενικά διαθέτουν πολύ λιγότερα εξαρτήματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο η πιθανότητα βλάβης. Οι μπαταρίες είναι πλήρως απομονωμένες από το υπόλοιπο αυτοκίνητο και σε περίπτωση ατυχήματος ολόκληρο το σύστημα αποσυνδέεται.

Θα παράγει ήχους το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;

Αυτός ο τομέας καλύπτεται τώρα από τη νομοθεσία και τα μοντέλα SUPERB iV, OCTAVIA iV, ENYAQ iV και CITIGOe iV χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ήχο.

Αποτελεί το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο κίνδυνο για τους πεζούς;

Καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι γενικά πιο ήσυχα από τα συμβατικά αυτοκίνητα, οι οδηγοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί στις χαμηλές ταχύτητες. Η νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα θα έχουν επίσης ηλεκτρικό ήχο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι άλλοι θα μπορούν να τα ακούν, ιδιαίτερα σε ζώνες πεζών.

Ποια είναι γενικά η διάρκεια ζωής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Εδώ παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, ιδιαίτερα το στιλ οδήγησης, η φροντίδα του αυτοκινήτου και η τήρηση των προβλεπόμενων διαστημάτων συντήρησης. Αυτό που μπορούμε να σας εξασφαλίσουμε είναι ότι η εγγυημένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός ŠKODA θα είναι 8 χρόνια ή 160.000 km.

Τι είναι το ŠKODA Connect και πώς σχετίζεται με την ηλεκτρική κινητικότητα;

Το ŠKODA Connect είναι μια εφαρμογή που εξασφαλίζει ότι θα έχετε πάντα τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας. Μπορείτε να ελέγχετε την αυτονομία φόρτισης, τα δεδομένα οδήγησης ή που έχετε παρκάρει το αυτοκίνητο σας. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε αν έχετε κλειδώσει το αυτοκίνητο σας. Πραγματικά καταπληκτικό έτσι δεν είναι;

Που θα κατασκευάζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

• Το SUPERB iV θα παράγεται στο Kvasiny.
• Το ENYAQ iV στη Mladá Boleslav.

Θα κατασκευάζονται όλα τα εξαρτήματα στη Δημοκρατία της Τσεχίας;

Η ŠKODA AUTO έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην κατασκευή νέας υποδομής για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις εγκαταστάσεις μας και στην κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου στη Mladá Boleslav. Εκτός από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από το 2019 το εργοστάσιο Mladá Boleslav έχει επίσης παραγάγει ηλεκτρικά εξαρτήματα για plug-in υβριδικά μοντέλα διαφόρων μάρκων του Ομίλου Volkswagen. Όπως με τα συμβατικά μας μοντέλα, θα προμηθευόμαστε επιμέρους εξαρτήματα από τα δίκτυα προμηθευτών μας.

Ποιο είναι το μελλοντικό όραμα της ŠKODA για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Μετά από τα CITIGOᵉ iV, SUPERB iV και OCTAVIA iV, είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε το πλήρως ηλεκτρικό ENYAQ iV.

Ποια μοντέλα θα είναι ηλεκτρικά;

Προετοιμάζουμε διάφορα μοντέλα στην γκάμα μοντέλων μας για διαφορετικούς τύπους ηλεκτροκίνησης. Έως το 2025, τουλάχιστον δέκα μοντέλα ŠKODA θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Στο πλαίσιο της στρατηγικής 2025, η εταιρία θα επενδύσει 2 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων και νέων υπηρεσιών τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός plug-in υβριδικού, ενός υβριδικού και ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Τα plug-in υβριδικά οχήματα συνδυάζουν έναν συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης με έναν ηλεκτροκινητήρα που φορτίζεται σε μια πρίζα ρεύματος. Τα PHEV μπορούν να κινηθούν αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η αυτονομία περιορίζεται σε 50 έως 60 χιλιόμετρα. Ένα υβριδικό (HEV) συνδυάζει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης με έναν ηλεκτροκινητήρα, αλλά δεν μπορεί να φορτιστεί από ένα εξωτερικό δίκτυο. Η μπαταρία που τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα φορτίζεται μόνο μέσω οδήγησης και είναι κατασκευασμένη μόνο για μικρές αποστάσεις, ιδιαίτερα για την εκκίνηση. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (BEV) δεν έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αντίθετα, τροφοδοτεί το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας μόνο μια μπαταρία ή οποία μπορεί να φορτιστεί από μία εξωτερική παροχή ισχύος.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα ηλεκτρικό και ένα plug-in υβριδικό αυτοκίνητο;

Και οι δύο τύποι διαθέτουν υποδοχή φόρτισης, αλλά κατά τα άλλα έχουν ουσιαστικές διαφορές. Το plug-in υβριδικό, που ορισμένες φορές αποκαλείται επίσης PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), συνδυάζει έναν κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης με έναν ηλεκτροκινητήρα που φορτίζει από μια ηλεκτρική πρίζα και μέσω ανάκτησης ενέργειας κατά την οδήγηση. Τα PHEV μπορούν να κινηθούν αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η αυτονομία περιορίζεται σε 30 έως 60 χιλιόμετρα.

Ποια είναι η διαφορά στη διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των υβριδικών;

Δεν υπάρχει καμία βασική διαφορά στη διάρκεια ζωής οποιουδήποτε οχήματος, είτε αυτό είναι υβριδικό, plug-in υβριδικό ή αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η κύρια διαφορά είναι ότι τα υβριδικά και τα plug-in υβριδικά έχουν κινητήρες που βασίζονται στη βενζίνη, ενώ ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν παράγει καθόλου εκπομπές καυσαερίων καθώς λειτουργεί πλήρως μέσω μπαταρίας.

Είναι αξιόπιστα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Όπως ήδη γνωρίζετε, όλα τα αυτοκίνητά μας ŠKODA είναι πολύ αξιόπιστα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αποτελούν εξαίρεση. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την παραγωγή αυτοκινήτων κορυφαίας ποιότητας και τα κατασκευάζουμε μόνο με αξιόπιστα εξαρτήματα της τελευταίας τεχνολογίας που έχουν σχεδιαστεί από τους μηχανικούς μας οι οποίοι εργάζονται σκληρά.

Υπάρχει καμία διαφορά στην αξιοπιστία μεταξύ ηλεκτρικών και συμβατικών αυτοκινήτων;

Γενικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα υβριδικά και τα plug-in υβριδικά είναι το ίδιο αξιόπιστα όσο οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο ŠKODA. Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν λιγότερα κινούμενα εξαρτήματα και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, γεγονός το οποίο είναι πολύ βολικό για εσάς και δεν επηρεάζει την αξιοπιστία των αυτοκινήτων μας με κανένα τρόπο.

Χρειάζεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο επιπλέον συντήρηση;

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν χρειάζεται περισσότερη συντήρηση από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο καθώς οι τακτικοί έλεγχοι συντήρησης και σέρβις είναι σημαντικοί για κάθε αυτοκίνητο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία και η ασφάλεια του. Συνεπώς, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν χρειάζονται αλλαγή λαδιών κινητήρα ή βαλβολίνες κιβωτίου ταχυτήτων και επίσης έχουν λιγότερα κινούμενα εξαρτήματα.

Πως μπορώ να βρω ένα κέντρο σέρβις αυτοκινήτων που παρέχει σέρβις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Κάθε συνεργάτης σέρβις ŠKODA AUTO θα μπορεί να παρέχει σέρβις για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, εξειδικευμένες επισκευές μπαταριών υψηλής τάσης μπορούν να εκτελούνται μόνο από επιλεγμένα κέντρα σέρβις. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω στην ανάπτυξη και στην πιστοποίηση των κέντρων σέρβις έτσι ώστε να παρέχεται ένα πρότυπο σέρβις σύμφωνα με αυτό που έχουν συνηθίσει οι πελάτες μας.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το σέρβις;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις σέρβις. Έχουν λιγότερα εξαρτήματα που φθείρονται. Δεν έχουν μπουζί, κυλίνδρους, ψεκασμό, στροβιλοσυμπιεστές (turbo), δοχεία λαδιού, κλπ. Συνεπώς, το σέρβις εστιάζει κυρίως στον έλεγχο του συστήματος πέδησης και της υψηλής τάσης, ή στη μέτρηση της χωρητικότητας της μπαταρίας υψηλής τάσης. Οι λεπτομέρειες του σέρβις του ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα εξαρτώνται από το μοντέλο και τον εξοπλισμό του.

Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστώ εξαρτήματα;

Όπως με οποιοδήποτε άλλο ŠKODA, αν φροντίζετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο ŠKODA, είναι απίθανο να πρέπει να αντικαθιστάτε εξαρτήματα πολύ συχνά.

Πόσο συχνά χρειάζεται σέρβις και έλεγχος συντήρησης το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;

Στην ŠKODA, συνιστούμε στους πελάτες μας να κάνουν ένα γενικό σέρβις όταν το αυτοκίνητο φτάσει έναν συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων. Η φωνητική βοηθός Laura θα είναι διαθέσιμη στο ŠKODA σας και θα σας ενημερώσει για το πότε χρειάζεται έλεγχος. Θα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στην κράτηση ενός σέρβις σε ένα από τα αξιόπιστα συνεργεία μας.

Ποια είναι τα τακτικά διαστήματα σέρβις;

Ένας βασικός έλεγχος σέρβις απαιτείται μετά από 2 χρόνια ή 30.000 χιλιόμετρα, και στη συνέχεια κάθε 30.000 χιλιόμετρα ή μια φορά τον χρόνο. Ένας διευρυμένος έλεγχος σέρβις απαιτείται μετά από 3 χρόνια ή 60.000 χιλιόμετρα και στη συνέχεια κάθε 60.000 χιλιόμετρα ή 2 χρόνια. Αυτό μπορεί να διαφέρει σε ορισμένες τοποθεσίες.

Μπορώ να πραγματοποιήσω μια τυπική συντήρηση εγώ ο ίδιος, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο αυτοκίνητο;

Καθώς το αυτοκίνητο έχει ηλεκτρικό σύστημα, οι συγκεκριμένες εργασίες που μπορούν να πραγματοποιούν οι ίδιοι οδηγοί (ανάλογου τύπου με τις εργασίες που έχουν συνηθίσει στα συμβατικά αυτοκίνητα ŠKODA) πρέπει να καθοριστούν. Ωστόσο, το εύρος αυτής της εργασίας θα περιορίζεται καθώς ο κινητήρας θα γίνεται απλούστερος με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, βασικές εργασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του αυτοκινήτου, όπως έλεγχος της πίεσης ελαστικών και συμπλήρωση υγρών λειτουργίας, θα παραμείνουν. Συνιστούμε να αναθέσετε όλες τις άλλες εργασίες σε ένα εξουσιοδοτημένο κέντρο του σέρβις για ένα σέρβις κορυφαίας ποιότητας.

Μπορώ να ρυμουλκήσω ένα αυτοκίνητο με σχοινί;

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν μπορεί να ρυμουλκηθεί με σχοινί ή τρέιλερ ρυμούλκησης. Χρησιμοποιείτε πάντα υδραυλικό βραχίονα και φορτώνετε το αυτοκίνητο σε μια πλατφόρμα όταν απαιτείται ρυμούλκηση. Μπορείτε να σπρώξετε το αυτοκίνητο σε μικρές αποστάσεις, αλλά πρέπει να είναι στη νεκρά και η ανάφλεξη πρέπει να είναι ενεργοποιημένη.

Είναι καλύτερο να παρκάρεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη σκιά ή στον ήλιο;

Η άμεση ηλιακή ακτινοβολία δεν φτάνει στην μπαταρία διότι αυτή βρίσκεται μέσα στο δάπεδο του αυτοκινήτου. Ωστόσο, η ψύξη της μπαταρίας απαιτεί ενέργεια από την μπαταρία, γεγονός που αντίστοιχα μειώνει την αυτονομία.

Τι συμβαίνει αν το αυτοκίνητο χτυπηθεί από κεραυνό;

Το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται όπως ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Ένας κεραυνός δεν είναι κρίσιμης σημασίας. Αν το αυτοκίνητο φορτίζεται, θα πέσει η ασφάλεια. Στο χειρότερο σενάριο ο φορτιστής θα καταστραφεί.

Τι συμβαίνει όταν το αυτοκίνητο περάσει μέσα από νερό μεγάλου ύψους;

Το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται όπως ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Η μπαταρία υψηλής τάσης είναι στεγανοποιημένη για την αποτροπή διείσδυσης νερού.

Μπορεί το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο να εκραγεί μέσα στο νερό;

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο συμπεριφέρεται όπως οποιοδήποτε συμβατικό αυτοκίνητο που περνάει μέσα από μία λακκούβα ή από νερό μεγάλου ύψους. Η μπαταρία υψηλής τάσης είναι στεγανοποιημένη έτσι ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση νερού και σίγουρα δεν πρέπει να ανησυχείτε για ξαφνικές εκρήξεις.

Καταστρέφεται η μπαταρία από μαγνητικά αντικείμενα, κινητές συσκευές ή υψηλή τάση μέσα στο αυτοκίνητο ή μειώνονται οι επιδόσεις της;

Καθώς η μπαταρία έχει ηλεκτρομαγνητική θωράκιση, αυτά τα αντικείμενα δεν έχουν αρνητική επίδραση στην μπαταρία.

Πόσο μακριά μπορώ να οδηγήσω τον χειμώνα;

Με κάθε γενιά των ηλεκτρικών οχημάτων η αυτονομία από μία φόρτιση βελτιώνεται συνεχώς. Το ŠKODA ENYAQ iV αναμένει μια αυτονομία έως 536 χιλιόμετρα, που επαρκεί για κανονικά ταξίδια χωρίς περιορισμούς. Όπως τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη κατανάλωση τον χειμώνα, έτσι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να χρησιμοποιήσουν περισσότερη ενέργεια σε κρύες συνθήκες.

Έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ŠKODA καλή σχέση κόστους - αξίας;

Μέσω του λανσαρίσματος υβριδικών, plug-in υβριδικών, και πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επιθυμούμε να κάνουμε την ηλεκτρική κινητικότητα προσβάσιμη σε όλους. Πιστεύουμε ότι τα ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα είναι μια σπουδαία οικονομική εναλλακτική που είτε παράγει χαμηλές εκπομπές καυσαερίων ή δεν παράγει καθόλου εκπομπές καυσαερίων.

Είναι ακριβότερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Αυτό εξαρτάται από τη χώρα όπου επιθυμείτε να αγοράσετε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Υπάρχουν άλλες επιλογές αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Οι επιλογές εξαρτώνται από τη χώρα όπου επιθυμείτε να χρηματοδοτηθεί ή να ληφθεί με λίζινγκ το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν πολλές επιλογές και ο έμπορος της περιοχής σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη επιλογή για σας.

Εξοικονομώ χρήματα αγοράζοντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν σίγουρα να σας εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα, καθώς το μέσο κόστος λειτουργίας είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των συμβατικών αυτοκινήτων. Ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζείτε, ενδεχομένως μπορείτε να επωφεληθείτε από φοροαπαλλαγές ή άλλα κυβερνητικά κίνητρα. Συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον έμπορο της περιοχής σας για περισσότερες πληροφορίες.

Πώς συγκρίνεται η τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή ενός υβριδικού αυτοκινήτου με ένα συμβατικό αυτοκίνητο;

Τα εύρη τιμών γενικά εξαρτώνται από τη χώρα όπου επιθυμείτε να αγοράσετε το αυτοκίνητο καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις πραγματικές τιμές. Μιλώντας γενικά, το λειτουργικό κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι σημαντικά χαμηλότερο, αλλά μπορεί να είναι πιο ακριβά στην αγορά τους από τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η ŠKODA AUTO (όχι η κυβέρνηση) σε ενδιαφερόμενα άτομα για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε σύγκριση με εκείνα που επιθυμούν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης;

Για τους πελάτες μας ετοιμάζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσφορά για τιμές καινούργιων αυτοκινήτων και σχετικές υπηρεσίες. Θα δημοσιεύσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες κατά την εισαγωγή των επιμέρους μοντέλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ŠKODA. Η συνολική τιμή θα εξαρτάται επίσης από το κυβερνητικά κίνητρα που προβλέπονται για τα άτομα αυτά. Τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση σε αυτό το στάδιο.

Πόσο κοστίζει η λειτουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ανά 100 χιλιόμετρα (καθαρά θεωρητικά και κατά μέσο όρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές προμηθευτών είναι ένας άλλος παράγοντας), χωρίς να περιλαμβάνεται η μείωση αξίας;

Η εκτιμώμενη τιμή "καυσίμου" στη λειτουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου παρέχει κάποια ένδειξη. Με μέση τιμή 1,25 € ανά λίτρο ντίζελ και κατανάλωση περίπου 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, προκύπτει περίπου 7,50 €. Οδηγώντας 100 χιλιόμετρα με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτούνται περίπου 17 κιλοβατώρες. Με τιμή 0,19 € ανά κιλοβατώρα, η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για 100 χιλιόμετρα κοστίζει 3,2 €. Η τιμή ανά κιλοβατώρα, ωστόσο, εξαρτάται από τη χρέωση σας, την οποία σίγουρα πρέπει να βελτιστοποιήσετε σύμφωνα με τη λειτουργία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου προκειμένου να επωφεληθείτε από τις βέλτιστες τιμές ενέργειας. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το κόστος λειτουργίας είναι το σέρβις και η συντήρηση του αυτοκινήτου. Δεν θα χρειάζεται, για παράδειγμα, να αλλάζετε λάδι, φίλτρα και άλλα εξαρτήματα που σχετίζονται με το πολύπλοκο σύστημα των κινητήρων εσωτερικής καύσης.