Εμφατική νίκη για τη ŠKODA FABIA R5 στη Χιλή

14. května 2019
Οι Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen σημείωσαν την πρώτη νίκη στη WRC 2 Pro για τη ŠKODA Motorsport

• Οι Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen σημείωσαν την πρώτη νίκη στη WRC 2 Pro για τη ŠKODA Motorsport

• Κάνοντας έναν αλάνθαστο αγώνα με τη ŠKODA FABIA R5 τερμάτισαν στην πρώτη θέση, κερδίζοντας τους Ostberg-Eriksen της Citroën με διαφορά 23,6’’

• Η νίκη αυτή είναι ξεχωριστή γιατί έγινε σε έναν αγώνα που μπήκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι

• Επτά FABIA R5 τερμάτισαν μεταξύ δεκαέξι αυτοκινήτων της κατηγορίας WRC 2, αποτυπώνοντας με πολύ εμφατικό τρόπο την κυριαρχία της ŠKODA

Στο Ράλι Χιλής, έναν αγώνα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο καλεντάρι της FIA, όλοι οι αγωνιζόμενοι είχαν να αντιμετωπίσουν το άγνωστο, με όλα τα πληρώματα να ξεκινούν από μηδενική βάση γνώσης καθώς απαγορευόταν κάθε δοκιμή πριν από τον αγώνα. Οι Ειδικές Διαδρομές, ένα μίγμα – όπως οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι δήλωσαν – από τεραίν που θύμιζαν τους αγώνες σε Πορτογαλία και Φινλανδία, εκτείνονταν στο εσωτερικό της χώρας, σε δασικούς δρόμους που χρησιμοποιούνται από βαριά φορτηγά που δραστηριοποιούνται στην υλοτομία.

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η άνετη επικράτηση του Kalle Rovanperä με την ιδιωτικής συμμετοχής ŠKODA FABIA R5 που έδωσε την πρώτη νίκη φέτος στην ομάδα της ŠKODA Motorsport στην κατηγορία WRC 2 Pro, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τον 18χρονο Φινλανδό που οδήγησε αλάνθαστα σε έναν απαιτητικό αγώνα με έντονο συναγωνισμό, όσο και για την ŠKODA Motorsport η οποία του «έδωσε» ένα άρτια προετοιμασμένο αυτοκίνητο τόσο σε επίπεδο δυνατοτήτων, όσο και αξιοπιστίας.

Οι Kalle Rovanperä και Jonne Halttunen, όπως και τα υπόλοιπα πληρώματα δεν είχαν καμία προηγούμενη εμπειρία από τις Ειδικές Διαδρομές και έπρεπε να προετοιμάσουν τις σημειώσεις τους για τον αγώνα από ένα λευκό κομμάτι χαρτιού. Χωρίς δυνατότητα για τέλεια ρύθμιση του αυτοκινήτου, παντελή έλλειψη γνώσης σχετικά με την απόδοση και τη φθορά των ελαστικών, αλλά και μεγάλους κινδύνους που επεφύλασσαν οι στενοί συχνά δασικοί δρόμοι, ξεπέρασαν τον εαυτό τους και εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της ŠKODA FABIA R5, ήταν πολύ ανταγωνιστικοί σε όλο το τριήμερο του αγώνα.

Έχοντας να συναγωνιστεί έναν μεγάλο αντίπαλο, όπως ο Mads Ostberg και γνωρίζοντας τη διαφορά συνολικής εμπειρίας, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Rovanpera έκανε τις καλύτερες δυνατές επιλογές ελαστικών, κατάφερε από το πρώτο σκέλος να βρει το κατάλληλο set up για τη FABIA R5 και ήταν πολύ γρήγορος σε κάθε Ειδική Διαδρομή. Παράλληλα, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ένα προσωρινό πρόβλημα του Ostberg με τα φρένα του, στο δεύτερο σκέλος, όπου και δημιούργησε μία άνετη διαφορά ασφαλείας, που κράτησε μέχρι το τέλος. Ο άλλος 18χρονος οδηγός της ŠKODA Motorsport, ο Βολιβιανός Marco Bulacia, τερμάτισε με τη δική του ŠKODA FABIA R5 στην 4η θέση της WRC 2 Pro.

Επόμενος αγώνας, το Ράλι Πορτογαλίας, 30 Μαΐου - 03 Ιουνίου, στην περιοχή του Porto.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ:

Άτυπα, το Ράλι Χιλής, ήταν και στο παρελθόν μία φορά, «από σπόντα», στο WRC, όταν ήταν μέρος του Ράλι Αργεντινής το 1980. Τότε, κατά τα πρότυπα του Μόντε-Κάρλο, τα πληρώματα θα ξεκίναγαν από τις πρωτεύουσες όλης της Νότιας Αμερικής, μία από τις οποίες ήταν το Σαντιάγο. Τελικά, ο άσχημος καιρός πάνω από τις Άνδεις εμπόδισε τα πληρώματα που ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα της Χιλής να φτάσουν στην Αργεντινή.

Τελικά αποτελέσματα Chile Rally (WRC 2 Pro)

1. Rovanperä/Halttunen (FIN/FIN), ŠKODA FABIA R5, 3:23:46.3 h

2. Østberg/Eriksen (NOR/NOR), Citroën C3 R5, +23.6 sec.

3. Greensmith/Edmondson (GBR/GBR), Ford Fiesta R5, +3:25.4 sec. 4. Bulacia/Cretu (BOL/ARG), ŠKODA FABIA R5, +1:53.3 sec.

Βαθμολογία Οδηγών WRC 2 Pro (μετά από 6/14 αγώνες)

1. Gus Greensmith (GBR), Ford, 73 points

2. Mads Østberg (NOR), Citroën , 68 points

3. Lukasz Pieniazek (POL), Ford, 62 points

4. Kalle Rovanperä (FIN), ŠKODA, 61 points

5. Marco Bulacia (BOL), ŠKODA, 12 points

Βαθμολογία Κατασκευαστών WRC 2 Pro (μετά από 6/14 αγώνες)

1. Ford, 135 points

2. ŠKODA, 73 points

3. Citroën, 68 points

Πιο Πρόσφατα Νέα