Ντεμπούτο με διπλό θρίαμβο για το νέο ŠKODA FABIA R5 evo στην Πορτογαλία

3. června 2019
Η ολοκαίνουργια ŠKODA FABIA R5 evo, στην «παρθενική» της εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) σημείωσε ένα εντυπωσιακό 1-2 στο Ράλι Πορτογαλίας

• Η ολοκαίνουργια ŠKODA FABIA R5 evo, στην «παρθενική» της εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) σημείωσε ένα εντυπωσιακό 1-2 στο Ράλι Πορτογαλίας

• Η ŠKODA FABIA R5 evo κέρδισε την πρώτη θέση τόσο στην κατηγορία WRC 2 Pro όσο και στη γενική της κλάσης RC2

• Οι Kalle Rovanperä - Jonne Halttunen σημείωσαν τη δεύτερη νίκη τους στον θεσμό FIA WRC 2 Pro για την ŠKODA Motorsport, φέρνοντας τη ŠKODA FABIA R5 evo στην 6η θέση της γενικής κατάταξης, η καλύτερη στην καριέρα του νεαρού Φινλανδού

• Οι περσινοί πρωταθλητές WRC 2 Jan Kopecky - Pavel Dresler, επίσης με τη νέα ŠKODA FABIA R5 evo τερμάτισαν στη 2η θέση της WRC 2 Pro, «κερδίζοντας» και την εντυπωσιακότερη εμφάνιση στον αγώνα, αφού ολοκλήρωσαν μία ολόκληρη Ειδική Διαδρομή με το καπό του FABIA ανοιγμένο!

• Πέντε FABIA R5 evo τερμάτισαν στην πρώτη εξάδα της κατηγορίας WRC 2, ενδεικτικό της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της ŠKODA

Δίνοντας συνέχεια στη νίκη του στη Χιλή, ο Kalle Rovanperä με την εργοστασιακή ŠKODA FABIA R5 evo έκανε στην Πορτογαλία το «back-to-back», χαρίζοντας στην ομάδα της ŠKODA Motorsport τη νίκη στην κατηγορία WRC 2 Pro. Τη διαφορά εδώ έκανε το γεγονός ότι ο Φινλανδός είχε στα χέρια του την ολοκαίνουργια ŠKODA FABIA R5 evo, που στο ντεμπούτο της άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Οι δυνατότητες του νέου αυτοκινήτου φάνηκαν «με το καλημέρα», όταν και οι δύο οδηγοί της ŠKODA Motorsport σημείωσαν κορυφαίους χρόνους στις Ειδικές Διαδρομές του πρώτου σκέλους.

Μπορεί ένα κλατάρισμα να έριξε προσωρινά πίσω στην κατάταξη το Rovanperä, αλλά στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας ο νεαρός επανήλθε και πλησίασε τον ομόσταυλό του Kopecky σε απόσταση αναπνοής. Μάλιστα, αυτό που εντυπωσίασε τους γνώστες του σπορ δεν ήταν μόνο οι επιδόσεις του 18χρονου, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Πορτογαλία, αλλά η ικανότητά του να προστατεύει τα ελαστικά της FABIA R5 evo σε θερμοκρασίες 30 βαθμών Κελσίου!

Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας, και ενώ ο Rovanperä βρισκόταν ήδη επικεφαλής της κατηγορίας WRC 2 Pro και RC2, ο Jan Kopecky είχε «τη στιγμή του αγώνα». Πριν μπει στην 11η Ειδική Διαδρομή Vieira do Minho, δεν ασφάλισε το καπό του κινητήρα, με αποτέλεσμα αυτό να ανοίξει και να «κολλήσει» στο παρμπρίζ του FABIA R5 evo. Ωστόσο ο Τσέχος οδηγός, βλέποντας ελάχιστα μεν, αλλά καθοδηγούμενος σωστά από τον συνοδηγό του Pavel Dresler, όχι μόνο δεν έκοψε ρυθμό, αλλά έκανε και αξιοπρεπή χρόνο!

Τα πληρώματα της ŠKODA Motorsport, στην τελευταία ημέρα, δεν είχαν παρά να κρατήσουν τις θέσεις τους, πράγμα που έγινε και στον τερματισμό πανηγυρίστηκε δεόντως απ’ όλη την ομάδα το θριαμβευτικό 1-2 των Rovanperä - Halttunen και Kopecky - Dressler, στο ντεμπούτο της ŠKODA FABIA R5 evo.

Επόμενος αγώνας, το Ράλι Ιταλίας, που θα διεξαχθεί στην Σαρδηνία από 13-16 Ιουνίου, στην περιοχή του Alghero.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ:

Το Ράλι Πορτογαλίας, ένας από το πιο παλιούς αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1967 και μπήκε στο θεσμό από το 1973 όταν και απέκτησε τη σημερινή του μορφή ως WRC. Παρέμεινε στο ημερολόγιο του WRC για 29 χρόνια, βρέθηκε εκτός την περίοδο 2002-2006, επιστρέφοντας ως μικτός αγώνας σε άσφαλτο/χώμα το 2007. Παραδοσιακά διοργανώνεται στην περιοχή του Porto, ενώ διακρίνεται από τον υπέρμετρο φανατισμό των θεατών που θεωρούνται ίσως οι πλέον εκδηλωτικοί στον κόσμο. Μόνο η Ειδική Διαδρομή Fafe, με το θρυλικό «πήδημα», συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 80.000 θεατές!


Τελικά αποτελέσματα Portugal Rally (WRC 2 Pro)

1. Rovanperä/Halttunen (FIN/FIN), ŠKODA FABIA R5 evo, 3:30:67.0 h

2. Kopecky/Dresler (CZR/CZR), ŠKODA FABIA R5 evo, +1:07.7sec.

3. Østberg/Eriksen (NOR/NOR), Citroën C3 R5, +19:08.6 sec.

4. Pieniazek/Gerber (POL/POL), Ford Fiesta R5, +30:55.1 sec.


Βαθμολογία Οδηγών WRC 2 Pro (μετά από 7/14 αγώνες)

1. Kalle Rovanperä (FIN), ŠKODA, 86 points

2. Mads Østberg (NOR), Citroën , 83 points

3. Lukasz Pieniazek (POL), Ford, 74 points

4. Gus Greensmith (GBR), Ford, 73 points

5. Jan Kopecky (CZR), ŠKODA, 18 points


Βαθμολογία Κατασκευαστών WRC 2 Pro (μετά από 7/14 αγώνες)

1. Ford, 147 points

2. ŠKODA, 116 points

3. Citroën, 83 points

Πιο Πρόσφατα Νέα