Νέα ŠKODA OCTAVIA: πιο ευρύχωρη, πιο συνδεδεμένη, πιο συναρπαστική

16. března 2020
Η αναγέννηση ενός εικονικού μοντέλου: η νέα OCTAVIA με συναρπαστικό design και καινοτόμες τεχνολογίες

• Η αναγέννηση ενός εικονικού μοντέλου: η νέα OCTAVIA με συναρπαστικό design και καινοτόμες τεχνολογίες

• Για πρώτη φορά: head-up display, τεχνολογία αλλαγής ταχυτήτων shift-by-wire και εργονομικά καθίσματα Ergo

• Κινητήρια συστήματα: plug-in υβριδικά, ήπια υβριδικά (mild hybrid) και αποδοτικοί κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου και φυσικού αερίου

• Εξωτερικό: μεγαλύτερες διαστάσεις με εκφραστικό, μοντέρνο design

• Εσωτερικό: νέος σχεδιασμός με κορυφαίους χώρους, premium αύρα, νέες τεχνολογίες και πολυεπίπεδο ταμπλό

Σφαιρικά καλύτερη σε όλους τους τομείς, πιο ευρύχωρη, πιο ασφαλής, πιο συνδεδεμένη και πιο συναρπαστική από ποτέ: με την κυκλοφορία της τέταρτης γενιάς του bet-seller της, η ŠKODA δίνει ένα ηχηρό μήνυμα του πώς έχει εξελιχθεί ως μάρκα. Η ολοκαίνουργια ŠKODA OCTAVIA αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη, συναρπάζοντας τις αισθήσεις με ένα ξεχωριστό, δυναμικό design που εκφράζει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της ŠKODA. Το νέο εσωτερικό concept συνδυάζει κορυφαίους χώρους και εξαιρετική λειτουργικότητα με υλικά υψηλής ποιότητας και έξυπνες λεπτομέρειες. Τα καινοτόμα συστήματα συνδεσιμότητας και υποβοήθησης του οδηγού ανεβάζουν την άνεση και την ασφάλεια που προσφέρει το μοντέλο σε ανώτερο επίπεδο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ŠKODA AUTO, Bernhard Maier, δήλωσε: "Για τη ŠKODA, η OCTAVIA έχει τεράστια σημασία. Με περισσότερα από επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα από το 1996, όταν κυκλοφόρησε η σύγχρονη OCTAVIA, είναι το best-seller μας. Η νέα OCTAVIA είναι ένα εντελώς καινούργιο αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη OCTAVIA όλων των εποχών - είναι ακόμα πιο ευρύχωρο, ακόμα πιο πρακτικό και ακόμα πιο ασφαλές αυτοκίνητο από ποτέ. Αποκαλύπτοντας την τελευταία γενιά της, ακριβώς στην 60η επέτειο του μοντέλου, κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Η OCTAVIA συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της μάρκας τις τελευταίες δεκαετίες. Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα γενιά θα διευρύνει την απήχηση που έχει η ŠKODA σε διεθνές επίπεδο".


Μεγαλύτερη και ακόμα πιο εντυπωσιακή

Η νέα OCTAVIA είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με μήκος 4.689 mm, η Grand Coupe είναι 19 mm ενώ η Sportswagon 22 mm μεγαλύτερη από το μοντέλο τρίτης γενιάς. Το πλάτος έχει αυξηθεί κατά 15 mm. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ της Sportswagon, το μεγαλύτερο στην κατηγορία, έχει αυξηθεί κατά 30 λίτρα, φτάνοντας στα 640. Η Grand Coupe έχει χωρητικότητα 600 λίτρα - 10 περισσότερα από την προηγούμενη γενιά. Η νέα εμπρόσθια ποδιά και οι νέοι προβολείς, πιο στενοί, διαθέτουν τεχνολογία LED στο βασικό εξοπλισμό για τα φώτα ημέρας, τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα. Τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φώτα ομίχλης χρησιμοποιούν επίσης τεχνολογία LED. Οι καινούργιες, χαμηλού προφίλ ράγες οροφής τονίζουν την επιμήκη σιλουέτα της OCTAVIA Sportswagon, ενώ η Grand Coupe δικαιολογεί με το σχήμα της απόλυτα τον χαρακτηρισμό. Οι ζάντες αλουμινίου με διάμετρο έως 19 ίντσες τονίζουν την ισχυρή εμφάνιση του μοντέλου. Διαθέσιμα τρία νέα, εντυπωσιακά χρώματα (Crystal Black, Lava Blue και Titan Blue), ένα Dynamic στυλιστικό πακέτο, πλαίσια χρωμίου για τα παράθυρα καθώς και οι ράγες οροφής Elox.


Νέο concept εσωτερικών χώρων και πίνακας οργάνων πολλαπλών επιπέδων

Στο ολοκαίνουργιο εσωτερικό, η OCTAVIA προσφέρει ένα νέο τιμόνι με δύο ακτίνες, προαιρετικά θερμαινόμενο. Αν παραγγελθεί ως πολυλειτουργικό, διαθέτει νέα κουμπιά ελέγχου και κυλιόμενους διακόπτες που επιτρέπουν το χειρισμό συνολικά 14 διαφορετικών λειτουργιών, με τον οδηγό να έχει πάντα τα χέρια του στο τιμόνι. Ο επανασχεδιασμένος πίνακας οργάνων είναι αρθρωτός και υλοποιείται σε διαφορετικά επίπεδα, με μία μεγάλη, ελεύθερη κεντρική οθόνη. Η κεντρική κονσόλα είναι κομψή, διακοσμημένη με λεπτομέρειες χρωμίου – χρώμιο διακοσμεί τις πόρτες εσωτερικά όπως και τις χειρολαβές. Νέα και μαλακά υλικά προσδίδουν στο εσωτερικό μία premium αύρα. Ο νέος περιβαλλοντικός - ambient - φωτισμός LED φωτίζει έμμεσα τις μπροστινές πόρτες, το ταμπλό και τα πόδια. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει έως και 30 χρώματα RGB και μπορεί ακόμη να αντιστοιχίσει στο ταμπλό και τις μπροστινές πόρτες ένα διαφορετικό χρώμα από αυτό στο χώρο των ποδιών. Επιπλέον, διαθέσιμα υπάρχουν συντονισμένα σενάρια φωτισμού.


Head-up display και ιδιαίτερα φιλικά για την πλάτη καθίσματα Ergo για πρώτη φορά

Προαιρετικά και για πρώτη φορά διατίθενται ιδιαίτερα καθίσματα Ergo, τα οποία μεταξύ άλλων προσφέρουν λειτουργία ηλεκτρικού μασάζ. Στην κορυφαία έκδοση, μπορούν επίσης να αερίζονται και να φέρουν τη σφραγίδα της έγκρισης από τη γερμανική υπηρεσία German Campaign for Healthier Backs. Το προαιρετικό head-up display είναι μια άλλη πρώτη για ένα μοντέλο ŠKODA. Προβάλλει τις πιο σημαντικές πληροφορίες όπως η ταχύτητα, η πλοήγηση, τα εντοπισμένα σήματα κυκλοφορίας και τα ενεργοποιημένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού κατευθείαν στο παρμπρίζ. Ντεμπούτο επίσης στη νέα OCTAVIA για τον τριζωνικό κλιματισμό. Χρησιμοποιώντας το προαιρετικό σύστημα ξεκλειδώματος χωρίς κλειδί (KESSY), οποιαδήποτε από τις τέσσερις πόρτες του αυτοκινήτου μπορεί να ανοίξει πρώτα. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης ηλεκτρικά παράθυρα και ηλεκτρομηχανικό χειρόφρενο. Η ŠKODA OCTAVIA είναι τώρα διαθέσιμη και με ακουστικά πλευρικά παράθυρα μπροστά, τα οποία μειώνουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο εξωτερικού θορύβου στο εσωτερικό.


Κιβώτιο ταχυτήτων DSG με τεχνολογία shift-by-wire και full LED Matrix προβολείς

Η νέα OCTAVIA είναι το πρώτο μοντέλο της ŠKODA που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αλλαγής ταχυτήτων shift-by-wire για την λειτουργία του DSG, η οποία μεταδίδει ηλεκτρονικά την επιλογή της ταχύτητας του οδηγού στο κιβώτιο ταχυτήτων. Στη θέση του γνωστού μοχλού DSG, υπάρχει μια νέα μονάδα ελέγχου με μικρό μοχλό για την επιλογή των τρόπων οδήγησης καθώς και ένα κουμπί για τη λειτουργία στάθμευσης. Πρωτοποριακοί full LED Matrix προβολείς διαθέσιμοι ως προαιρετικός εξοπλισμός, επιτρέποντας στον οδηγό να οδηγεί με ενεργοποιημένη συνεχώς τη μεγάλη σκάλα φώτων χωρίς να ενοχλεί τους άλλους χρήστες του δρόμου. Πίσω φώτα full LED με κρυσταλλικά στοιχεία, δυναμικά φλας και η λειτουργία Coming/Leaving Home είναι επίσης διαθέσιμα.

Ένα ολόκληρο φάσμα νέων συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης οδηγού, όπως Collision Avoidance Assist, Turn Assist, Exit Warning και το Local Traffic Warning, κάνουν επίσης το ντεμπούτο τους στη ŠKODA. Άλλα νέα χαρακτηριστικά για την OCTAVIA περιλαμβάνουν το Area View, Side Assist και Predictive Cruise Control, τα οποία μαζί με την ενημερωμένη έκδοση της αναγνώρισης κυκλοφοριακών σημάτων, καθώς και τα συστήματα Adaptive Lane Assist, Traffic Jam Assist και Emergency Assist αποτελούν το ολοκληρωμένο σύστημα Travel Assist, ένα από τα πληρέστερα συστήματα υποβοήθησης οδηγού διαθέσιμα σήμερα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Παράλληλα, με τη χρήση της τεχνολογίας Hands-on Detect, το σύστημα ελέγχει εάν ο οδηγός αγγίζει σταθερά το τιμόνι. Έως και εννέα αερόσακοι, συμπεριλαμβανομένου του αερόσακου γονάτου οδηγού και των πίσω πλευρικών αερόσακων, προστατεύουν τους επιβαίνοντες σε περίπτωση σύγκρουσης.


Νέα αποδοτικά κινητήρια συστήματα κάθε είδους

Ποτέ πριν, η OCTAVIA δεν ήταν τόσο αποδοτική, φιλική προς το περιβάλλον και διαθέσιμη με όσο το δυνατόν περισσότερα κινητήρια συστήματα, όπως στην τέταρτη γενιά της. Για πρώτη φορά, η σειρά περιλαμβάνει ένα plug in hybrid, την OCTAVIA iV, καθώς και την OCTAVIA RS iV. Στην OCTAVIA iV, ένας βενζινοκινητήρας 1.4 TSI και ένας ηλεκτροκινητήρας παρέχουν συνδυασμένη ισχύ 204 PS (150 kW). Με τη χωρητικότητα των 37 Ah που παρέχει ενέργεια 13 kWh, η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης επιτρέπει μια ηλεκτρική αυτονομία μέχρι 60 χλμ. στον κύκλο WLTP. Μερικοί από τους βενζινοκινητήρες, οι οποίοι έχουν βελτιστοποιηθεί περαιτέρω, είναι πλέον εξοπλισμένοι με πρωτοποριακή ήπια υβριδική τεχνολογία, ενώ οι πετρελαιοκινητήρες προέρχονται από την τελευταία γενιά EVO και εκπέμπουν μέχρι και 80% λιγότερα οξείδια αζώτου. Η ισχύς των κινητήρων κυμαίνεται από 110 PS έως 204 PS. Με τα 17,7 kg φυσικού αερίου (CNG) στις δεξαμενές της, η OCTAVIA G-TEC έχει αυτονομία έως και 523 χιλιόμετρα με CNG.

Οι εκδόσεις e-TEC που είναι εφοδιασμένες με έναν από τους τελευταίους βενζινοκινητήρες 1.0 TSI της γενιάς EVO ή 1.5 TSI διαθέτουν ήπια υβριδική τεχνολογία όταν είναι εξοπλισμένες με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DSG. Χρησιμοποιώντας μονάδα εκκίνησης με ιμάντα 48 Volt και μπαταρία ιόντων λιθίου 48 Volt, είναι δυνατή η ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση, η υποστήριξη του κινητήρα με την παροχή ηλεκτρικής ώθησης (boost) και ο ελεύθερος τροχασμός με τον κινητήρα εντελώς απενεργοποιημένο.

Οι πετρελαιοκινητήρες 2.0 TDI EVO εφαρμόζουν μια νέα επεξεργασία καυσαερίων «διπλής δοσολογίας», όπου η έγχυση του AdBlue® γίνεται μπροστά από τους δύο καταλυτικούς μετατροπείς, οι οποίοι είναι διατεταγμένοι ο ένας μετά τον άλλο. Ο δυναμικός έλεγχος πλαισίου (dynamic chassis control), συμπεριλαμβανομένου επιλογής στυλ οδήγησης (driving mode select) ελεγχόμενου από περιστροφικό διακόπτη, που διατίθενται προαιρετικά, επιτρέπουν στον οδηγό να ρυθμίζει μεμονωμένες παραμέτρους όπως χαρακτηριστικά ανάρτησης, απόσβεσης και διεύθυνσης ή τη λειτουργία του DSG ανάλογα με τις προτιμήσεις του.


Προηγμένα συστήματα infotainment και αναβαθμισμένο Virtual Cockpit

Η OCTAVIA προσφέρει μια επιλογή από τέσσερα συστήματα infotainment τελευταίας γενιάς με οθόνες από 8,25 έως 10 ίντσες. Ορισμένες από αυτές ελέγχονται με κινήσεις του χεριού ή φωνητικά μέσω του Laura ŠKODA digital assistant. Το κορυφαίο σύστημα ψυχαγωγίας Columbus μπορεί - για πρώτη φορά - να εμφανίσει τους χάρτες του συστήματος πλοήγησης σε διαφορετικό επίπεδο ζουμ από το Virtual Cockpit 10.25 ιντσών (το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει βελτιωθεί περαιτέρω, όντας ακόμα πιο φιλικό στο χρήστη). Αυτή η νέα λειτουργία μπορεί να ρυθμιστεί μέσω ενός καινοτόμου συρόμενου διακόπτη αφής που βρίσκεται κάτω από την οθόνη, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της έντασης ήχου.

Η OCTAVIA είναι πάντα συνδεδεμένη χάρη σε ένα ενσωματωμένο eSIM, που επιτρέπει ανά πάσα στιγμή την πρόσβαση στις πιο πρόσφατες κινητές ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ŠKODA Connect. Αυτά περιλαμβάνουν το σύστημα eCall, το οποίο είναι υποχρεωτικό στην ΕΕ, ολοκληρωμένες απομακρυσμένες πρόσβαση οχημάτων και εφαρμογές ψυχαγωγίας που υποστηρίζονται από ηλεκτρονικά δεδομένα. Το αυτοκίνητο διαθέτει έως και πέντε θύρες USB-C: δύο στην μπροστινή κεντρική κονσόλα για τη φόρτιση ή τη σύνδεση συσκευών πολυμέσων και USB sticks και άλλα τρία, εκ των οποίων το ένα μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά στην κονσόλα πάνω από τον καθρέφτη στο άνω μέσο του παρμπρίζ, μόνο για φόρτισης. Επιπλέον, τα smartphone μπορούν να φορτιστούν επαγωγικά χρησιμοποιώντας το προαιρετικό Phone Box. Τέλος, το ακουστικά βελτιστοποιημένο εσωτερικό και το νέο προαιρετικό σύστημα ήχου CANTON εξασφαλίζουν τέλεια εμπειρία ήχου.


Καινοτόμα Simply Clever χαρακτηριστικά

Για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, το φάσμα των τυπικών χαρακτηριστικών Simply Clever περιλαμβάνει πλέον ένα βολικό σωλήνα πλήρωσης για το AdBlue®. Στο πίσω μέρος, δύο τσέπες αποθήκευσης smartphone στα μπροστινά καθίσματα κάνουν το ντεμπούτο τους σε μοντέλο της ŠKODA. Το πακέτο ύπνου για το πίσω κάθισμα είναι τώρα επίσης ένα προαιρετικό χαρακτηριστικό για την OCTAVIA Sportswagon. Επιπλέον, τα νέα ανασυρόμενα κουρτινάκια για τα πίσω παράθυρα καθιστούν δυνατή την αποτελεσματική σκίαση. Υπάρχει θήκη πολλαπλών λειτουργιών κάτω από το κάλυμμα της καμπίνας τόσο στη Grand Coupe όσο και στη Sportswagon. Η τελευταία θα διαθέτει επίσης αυτόματα ανασυρόμενο κάλυμμα χώρου φόρτωσης. Ο χώρος αποσκευών στις μπροστινές πόρτες μπορεί τώρα να διαθέτει επίσης μια βούρτσα χιονιού αντί για την οικεία ομπρέλα. Η χοάνη που είναι ενσωματωμένη στο καπάκι της δεξαμενής του πλυντηρίου παρμπρίζ είναι ένα ακόμη νέο χαρακτηριστικό στη νέα OCTAVIA.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα ŠKODA OCTAVIA με τη διάθεση του μοντέλου στην ελληνική αγορά, πριν το καλοκαίρι.

Πιο Πρόσφατα Νέα