Από τα concept cars στους αναπνευστήρες: οι 3D εκτυπωτές της ŠKODA

3. dubna 2020
Η ŠKODA AUTO χρησιμοποιεί τους κορυφαίους 3D εκτυπωτές που διαθέτει, για την κατασκευή μασκών-αναπνευστήρων προηγμένης τεχνολογίας, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

• Η ŠKODA AUTO χρησιμοποιεί τους κορυφαίους 3D εκτυπωτές που διαθέτει, για την κατασκευή μασκών-αναπνευστήρων προηγμένης τεχνολογίας, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

• Στο project απασχολούνται τόσο μηχανικοί της ŠKODA όσο και ειδικοί από το Πολυτεχνείο της Πράγας

• Οι αναπνευστήρες κατασκευάζονται σε σετ των 60 τεμαχίων, με χρόνο κατασκευής τις 16 ώρες ενώ αντίστοιχος είναι και ο απαιτούμενος χρόνος για την ψύχρανσή τους, πριν αυτές είναι διαθέσιμες για χρήση

• Παράλληλα η ŠKODA AUTO διαθέτει ένα μεγάλο στόλο από οχήματα στον Ερυθρό Σταυρό και άλλες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

• Όλες οι ενέργειες της ŠKODA AUTO στα hashtags #SKODAAUTOhelps και #SKODAAUTOpomaha

Η ŠKODA AUTO διαθέτει από τους πλέον προηγμένους 3D εκτυπωτές στην αυτοκινητοβιομηχανία. Σχεδόν όλα τα concept cars που έχει παρουσιάσει η ŠKODA στις διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά με χρήση αυτών των εκτυπωτών. Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε τα πρωτότυπα σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι μηχανικοί της ŠKODA ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ρομποτικής και Κινητικής (CIIRC) του Πολυτεχνείου της Πράγας, ένα από τα κορυφαία στην Κεντρική Ευρώπη.

Το κοινό project, απέβλεπε στην παραγωγή με τη διαδικασία 3D εκτύπωσης, ειδικών προστατευτικών μασκών-αναπνευστήρων κλάσης FFP3, απαραίτητων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικά για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα οι εκτυπωτές Multi Jet Fusion 3D της ŠKODA, οι οποίοι εξασφαλίζουν την ομοιογένεια του τελικού προϊόντος, χωρίς τους παραμικρούς πόρους, παρέχοντας 100% ασφάλεια ακόμα και με τα πλέον αυστηρά υγειονομικά κριτήρια. Μετά τα πρώτα πέντε πρωτότυπα, το Υπουργείο Υγείας της χώρας έδωσε το «πράσινο φως» και εδώ και μερικές μέρες ξεκίνησε κανονικά η παραγωγή των προηγμένων αναπνευστήρων.

Η παραγωγή γίνεται σε σετ των 60 τεμαχίων, με κάθε σετ να παράγεται σε 16 ώρες. Ακολουθεί μία περίοδος επίσης 16 ωρών κατά την οποία οι αναπνευστήρες ψύχονται, πριν το τελικό προϊόν είναι έτοιμο. Ο μεγάλος χρόνος ψύχρανσης οφείλεται στο γεγονός ότι η όλη διαδικασία έχει γίνει σε κενό αέρος και για το λόγο αυτό, αν και έχουν χρησιμοποιηθεί υπέρυθρες ακτίνες με τη θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 180 βαθμούς Κελσίου, απαιτείται πολύς χρόνος για την απαγωγή θερμότητας.

Ο κάθε αναπνευστήρας αποτελείται από τέσσερα επιμέρους τμήματα, τα οποία προωθούνται στην κορυφαία εταιρεία κατασκευής αναπνευστήρων 3Dees, με έδρα στην Πράγα, προκειμένου να συναρμολογηθούν και προωθηθούν στις Υπηρεσίες Υγείας. Ένα από τα προϊόντα των 3D εκτυπωτών είναι και το φίλτρο του κάθε αναπνευστήρα, το οποίο είναι 100% αποτελεσματικό για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενο, κατόπιν απολύμανσης.

Όμως η ŠKODA AUTO δεν έμεινε μόνο στην παραγωγή μασκών-αναπνευστήρων. Μέσα από την πλατφόρμα HoppyGo που λειτουργεί εδώ και καιρό η εταιρεία για car sharing, προσφέρει δωρεάν ένα στόλο με περισσότερα από 200 οχήματα και 150 ηλεκτρικά σκούτερ για χρήση από υπηρεσίες σε διάφορες πόλεις γύρω από την Πράγα, κυρίως για διανομή φαρμάκων και τροφίμων. Σε όλες τις διαδικασίες συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι της ŠKODA AUTO, για γρήγορη και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια υλοποίηση των ενεργειών.

Όλες οι ενέργειες στήριξης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που παρέχει η ŠKODA AUTO στην Τσεχία, υλοποιούνται υπό το σλόγκαν #SKODAAUTOhelps και #SKODAAUTOpomaha.

Πιο Πρόσφατα Νέα