ŠKODA SLAVIA: Spider έκδοση του SCALA από μαθητές της ŠKODA ACADEMY

28. srpna 2020
Το ŠKODA SLAVIA, το έβδομο στη σειρά concept car από τους σπουδαστές της ŠKODA ACADEMY, αποκαλύφθηκε και ήδη δοκιμάστηκε στην πίστα από τον παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι, Jan Kopecky

• Το ŠKODA SLAVIA, το έβδομο στη σειρά concept car από τους σπουδαστές της ŠKODA ACADEMY, αποκαλύφθηκε και ήδη δοκιμάστηκε στην πίστα από τον παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι, Jan Kopecky

• Το ŠKODA SLAVIA είναι μία Spider έκδοση του SCALA, δημιούργημα της φαντασίας των σπουδαστών για μία διθέσια cabrio έκδοση του νέου χάτσμπακ της ŠKODA

• H ŠKODA ACADEMY έχει ιστορία σχεδόν ενός αιώνα και δίνει την ευκαιρία να αναδειχθούν νέοι σχεδιαστές και μηχανικοί της αυτοκινητοβιομηχανίας

Η ŠKODA ACADEMY, η επαγγελματική σχολή της ŠKODA AUTO, ιδρύθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα και σε αυτήν φοιτούν νέοι και νέες που ονειρεύονται μία καριέρα στην αυτοκινητοβιομηχανία, είτε ως σχεδιαστές, είτε ως μηχανικοί είτε σε οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα τους ενδιαφέρει. Στο τελευταίο έτος των σπουδών τους, οι σπουδαστές καλούνται να πάρουν ένα μοντέλο της ŠKODA από τη γραμμή παραγωγής και, αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη, να το μετατρέψουν σε μια άλλη μορφή, δίνοντάς του μία νέα ταυτότητα.

Το ŠKODA SLAVIA, το έβδομο ŠKODA Student Concept Car, που σχεδιάστηκε από 31 εκπαιδευόμενους που αποφοιτούν την εφετινή χρονιά, συνδέει το παρελθόν με το παρόν: το χωρίς συμβιβασμούς ανοιχτό ŠKODA SLAVIA αποτίει φόρο τιμής στη επέτειο των 125 χρόνων από την ίδρυση της ŠKODA AUTO, που εορτάζεται εφέτος. Το όνομα SLAVIA χρησιμοποιήθηκε από τους ιδρυτές της ŠKODA, Václav Laurin και Václav Klement, με την ίδρυση της εταιρείας το 1895, για τα πρώτα ποδήλατα που κατασκεύασαν, πριν παρουσιάσουν το πρώτο τους αυτοκίνητο. Η Spider έκδοση του ŠKODA SCALA συνδυάζει τις τολμηρές και συναρπαστικές γραμμές του σύγχρονου μοντέλου με ένα δημοφιλές πρότυπο σχεδίασης από τις πρώτες μέρες της αυτοκίνησης, όταν τα περισσότερα αυτοκίνητα ήταν ανοιχτά διθέσια. Από το πρώτο προσχέδιο έως την κατασκευή του αυτοκινήτου, οι σπουδαστές ολοκλήρωσαν κάθε βήμα οι ίδιοι, με την υποστήριξη των εκπαιδευτών τους καθώς και των ειδικών της ŠKODA στα τμήματα Σχεδιασμού, Παραγωγής και Τεχνικής Ανάπτυξης. Αυτό, το έβδομο ŠKODA Student Car από το 2014, για άλλη μια φορά επιδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στη ŠKODA ACADEMY, την επαγγελματική σχολή της εταιρείας στη Mladá Boleslav.

Πηγή έμπνευσης για το ŠKODA SLAVIA αποτέλεσε το ŠKODA 1100 OHC. Αυτό το σπορ πρωτότυπο, που παρουσιάστηκε το 1957, ήταν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο δύο θέσεων ανοιχτού τύπου που σχεδιάστηκε από τη ŠKODA για χρήση σε αγώνες αντοχής. Με το χαμηλό και πολύ αεροδυναμικό αμάξωμά του από πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα και βάρος μόλις 550 κιλά, το ŠKODA 1100 OHC, με τετρακύλινδρο κινητήρα 1,1 λίτρων με ισχύ 92 ίππων, έφτανε τελική ταχύτητα περίπου 200 χλμ./ώρα. Αυτό το αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι ένα από τα ορόσημα στην ιστορία της ŠKODA. Ένα από τα δύο πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν, εκτίθεται σήμερα στο μουσείο της ŠKODA AUTO, στη Mladá Boleslav.

Για να μετατραπεί το SCALA σε SLAVIA, ακολουθώντας το παράδειγμα του ŠKODA 1100 OHC, οι εκπαιδευόμενοι πραγματοποίησαν πολλές τροποποιήσεις στο αμάξωμα του αυτοκινήτου, με επανασχεδιασμό πολλών περιοχών και προσαρμογή των υπαρχουσών λύσεων. Ενδεικτικά, ενισχύθηκαν το κάτω μέρος του αμαξώματος, αφαιρέθηκε η οροφή και συγκολλήθηκαν οι πίσω πόρτες στη θέση τους, μετατρέποντας έτσι ένα compact μοντέλο hatchback με άφθονο χώρο για πέντε άτομα σε δίθυρο coupe. Για να διαφοροποιηθεί η ροή αέρα πάνω από το όχημα, εξελίχθηκε ένα ειδικό κάλυμμα με χαρακτηριστικές αεροδυναμικές καμπύλες πίσω από τα καθίσματα, που καταλήγουν σε ένα εξίσου νέο κάλυμμα του χώρου αποσκευών, με ενσωματωμένη πίσω αεροτομή. Οι μαθητές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις καθαρές μεταβάσεις στις κολόνες Α και στις πόρτες. Οι ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών από το ŠKODA KODIAQ RS δημιουργούν μια ιδιαίτερα σπορ εμφάνιση. Το σύστημα φρένων και οι πλήμνες τροχών προέρχονται από το OCTAVIA RS. Ο επανασχεδιασμένος χώρος κάτω από το δάπεδο φιλοξενεί ένα τροποποιημένο σύστημα εξαγωγής.

Οι μαθητές ήταν πολύ σίγουροι για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και δεν δίστασαν να ζητήσουν από τον Jan Kopecky (Γιαν Κοπέτσκυ), παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι στη WRC2 με τη ŠKODA το 2018, να δοκιμάσει το δημιούργημά τους στην πίστα. Με σεβασμό στο μοναδικό πρωτότυπο, ο Kopecky με το νέο του συνοδηγό, Jan Hlousek, έκαναν μερικούς γρήγορους γύρους σε μία πίστα αγώνων κοντά στην έδρα της ŠKODA AUTO. O Kopecky δήλωσε εντυπωσιασμένος από το πώς το SLAVIA, παρά τις όποιες δομικές επεμβάσεις έγιναν στο SCALA από το οποίο προήλθε, διατηρούσε έντονη ακαμψία που συνοδευόταν από απουσία τριγμών, δείγμα και της ποιότητας του μοντέλου στο οποίο βασίστηκε. Παράλληλα, τόνισε πόσο μοντέρνες ήταν οι σπορ γραμμές του SLAVIA, υπογραμμίζοντας πώς η φαντασία των μαθητών μπόρεσε με λίγες σχεδιαστικές επεμβάσεις να μετατρέψει ένα hatchback σε πολύ ελκυστικό, Spider μοντέλο. Οι Kopecky και Hlousek είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν στην ίδια πίστα και το ŠKODA 1100 OHC, που είχε αποτελέσει την πηγή έμπνευσης για τους μαθητές.

Το ετήσιο πρόγραμμα κατασκευής ενός concept car από τους σπουδαστές της ŠKODA ACADEMY αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα σπουδών στη σχολή. Σχεδιάζοντας ένα πρωτότυπο και στη συνέχεια χτίζοντας το με το χέρι, οι μαθητευόμενοι βιώνουν μια μοναδική εμπειρία. Το ŠKODA SLAVIA είναι το έβδομο στη σειρά πρωτότυπο που κατασκευάζεται στη ŠKODA ACADEMY, ένας θεσμός που σίγουρα θα συνεχιστεί καθώς δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά σε ένα χώρο που τους συναρπάζει, να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο.

Πιο Πρόσφατα Νέα