Τεχνολογικές λύσεις για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

12. dubna 2021

Η ŠKODA προσφέρει τεχνολογικά προηγμένες λύσεις για φόρτιση στο σπίτι, το γραφείο ή σε κοινόχρηστους χώρους, λανσάροντας τη γκάμα φορτιστών ŠKODA iV

• Η ŠKODA προσφέρει τεχνολογικά προηγμένες λύσεις για φόρτιση στο σπίτι, το γραφείο ή σε κοινόχρηστους χώρους, λανσάροντας τη γκάμα φορτιστών ŠKODA iV

• Παράλληλα, η ŠKODA θέτει σε λειτουργία το POWERPASS, είτε σε μορφή κάρτας RFID με ειδικό chip είτε ως εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, προσφέροντας στους κατόχους ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών μοντέλων της μάρκας, πρόσβαση σε 195.000 σταθμούς φόρτισης σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης

Η ευρεία διάδοση της ηλεκτροκίνησης απαιτεί πρακτικές λύσεις για τη φόρτιση των οχημάτων και η ŠKODA AUTO εργάζεται εντατικά, εδώ και καιρό, προς αυτήν την κατεύθυνση. Ως μέρος του οικοσυστήματος ŠKODA iV, που περιλαμβάνει τόσο τα ηλεκτρικά όσο και τα plug-in υβριδικά μοντέλα της, η ŠKODA παρουσίασε μία σειρά από τεχνολογικά προηγμένους φορτιστές, για φόρτιση τόσο σε ιδιωτικούς όσο και κοινόχρηστους χώρους. Παράλληλα, έθεσε σε λειτουργία σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης το POWERPASS, μία εφαρμογή που επιτρέπει στα οχήματα ŠKODA iV να φορτίζονται άνετα «εν κινήσει». Οι φορτιστές ŠKODA iV διατίθενται σε τρεις εκδόσεις ενώ το POWERPASS προσφέρει πρόσβαση σε έως και 195.000 σταθμούς φόρτισης με μηνιαία χρέωση.

Οι φορτιστές ŠKODA iV μπορούν να εγκατασταθούν για οικιακή χρήση ή να τεθούν στη διάθεση των εργαζομένων μίας εταιρείας ή των επισκεπτών σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα κλπ. Χάρη στη στιβαρή και αδιάβροχη κατασκευή τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Οι φορτιστές έχουν σχεδιαστεί με μονοφασική ή τριφασική σύνδεση, επιτρέποντάς τους να προσαρμόζονται με ευελιξία στην ηλεκτρική εγκατάσταση του χώρου τοποθέτησης.

Οι φορτιστές της ŠKODA διατίθενται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: η βασική είναι ο φορτιστής ŠKODA iV, ιδανικός για χρήση σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Η επόμενη έκδοση, ο ŠKODA iV Charger Connect υποστηρίζει επίσης σύνδεση LAN και WLAN και ως εκ τούτου προσφέρει μια σειρά πρόσθετων λειτουργιών, για παράδειγμα τον έλεγχο της διαδικασίας φόρτισης εξ αποστάσεως. Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς είναι το ŠKODA iV Charger Connect +, το οποίο προσφέρει βελτιωμένες επιλογές τηλεχειρισμού, καθώς επιτρέπει την επικοινωνία με τον χειριστή μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Ανάλογα με τη δυνατότητα φόρτισης του οχήματος, ένας φορτιστής μπορεί να παρέχει έως και 7,2 kW με μονοφασική σύνδεση και έως 11 kW με τριφασική σύνδεση. Για παράδειγμα, με ισχύ 7,2 kW, ένα ŠKODA ENYAQ iV 50 με εντελώς άδεια μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως εντός 7,5 ωρών. Τον ίδιο χρόνο θα χρειαστεί ένα πλήρως αποφορτισμένο ŠKODA ENYAQ iV 80 – με μεγαλύτερη συγκριτικά μπαταρία – σε ένα φορτιστή 11 kW με τριφασική σύνδεση, για να φορτιστεί στο 100% της χωρητικότητάς του. Το ŠKODA SUPERB iV με plug-in υβριδικό κινητήριο σύστημα υποστηρίζει μέγιστη ισχύ φόρτισης 3,6 kW. Αυτό σημαίνει ότι η αποφορτισμένη μπαταρία του των 13 kWh, επαναφορτίζεται πλήρως εντός 3,5 ωρών.

Σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, η ŠKODA θέτει αυτόν τον μήνα σε λειτουργία το POWERPASS, το οποίο επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών ŠKODA ENYAQ iV και ŠKODA CITIGOe iV, καθώς και των plug-in υβριδικών OCTAVIA iV και SUPERB iV, να φορτίζουν άνετα, εύκολα και γρήγορα σε έως και 195.000 δημόσιους σταθμούς φόρτισης.

Εκτός από τα δημόσια σημεία γρήγορης φόρτισης του πανευρωπαϊκού δικτύου φόρτισης IONITY, στο οποίο συμμετέχει το Volkswagen Group, αυτό περιλαμβάνει πολλά άλλα δημόσια σημεία φόρτισης που διαχειρίζονται άλλοι πάροχοι. Η όλη διαδικασία φόρτισης είναι πολύ βολική, καθώς η χρέωση γίνεται σε μηνιαία βάση, με χρήση είτε κάρτας με RFID chip είτε εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Στην Ελλάδα, το POWERPASS δεν είναι ακόμα διαθέσιμο καθώς βρίσκει εφαρμογή σε ήδη εκτεταμένο δίκτυο δημόσιας φόρτισης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους φορτιστές ŠKODA iV, θα ανακοινωθούν με το λανσάρισμα του ŠKODA ENYAQ iV στην ελληνική αγορά, σε περίπου ένα μήνα.

Πιο Πρόσφατα Νέα